Ronde van Enter vol strijd

Tropische omstandigheden zaterdag bij de Ronde van Enter. Het asfalt op het parcours aan de Bornerbroekseweg sidderde van de hitte, maar de renners lieten zich er niet door weerhouden. Er werd fel gestreden om een podiumplek en de eer. Bij de dames ging Vera Tieleman als winnaar over de meet.

Daarna was het de beurt aan de Loopfietsjes Race. Hier ging Luuk Veldhuis als eerste over de streep, gevolgd door Liam Lammertink en als derde Ted Meijers. Vervolgens was het de beurt aan de Dikke Banden race. Hier werd gestreden in de groepen: 3 en 4, 5 en 6 en 7 en 8.

De winnaars:

Loopfietsjes Race:
1. Luuk veldhuis
2. Liam Lammertink
3. Ted Meijers.

Groep 3 en 4 meisjes:
1. Maud Pluimers
2. Luus Nijmeijer
3. Marly Pluimers

Groep 3 en 4 jongens:
1. Stan Sanderman
2. Pim Bekhuis
3. Teun Broekkamp

Groep 5 en 6 meisjes:
1. Saar Ezendam
2. Julia Kosters
3. Suus Waanders

Groep 5 en 6 jongens:
1. Luca Homan
2. Stef Koster
3. Guus Nieuwenhuis

Groep 7 en 8 meisjes:
1. Saar Nieuwenhuis
2. Mirthe van de Brink

Groep 7 en 8 jongens:
1. Luuk Koster
2. Job Welink
3. Tijn Muller

Om 16.30 uur werden 17 handbikers weggeschoten en zaterdagavond wordt er nog gestreden om de VIRO Cup. De finish daarvan is rond de klok van 22.00 uur.

Ronde van Twente: Belgisch kampioene zaterdag aanwezig

Een van de grote namen bij de Ronde van Twente is zaterdag de Belgisch kampioene Marieke Meert. Ze zal samen met meerdere Belgische rensters deelnemen en het is voor veel renners een opmaat naar de Klassiekers. Om 12.00 uur is de start op de Bornerbroekseweg. Zaterdag zijn op het lokale parcours in Enter, de wegen afgesloten van ongeveer 13.30 uur tot 22.00 uur. De Bornerbroekseweg (bij de start- en finish locatie) zal al vanaf 8.30 uur afgesloten zijn voor het plaatselijk verkeer.

Alle aanwonenden wordt verzocht auto’s tijdig buiten het parcours te plaatsen. Voor eventuele nooddiensten zijn voorzieningen getroffen en afspraken gemaakt.

De Ronde van Twente wordt verreden rondom Enter en Markelo, en zullen een aantal keren het centrum van Enter passeren, vanaf de Goorseweg door de Reggestraat én vanaf de Witmoesdijk door de Wierdenseweg / Dorpsstraat.

Als u zich bij passage van de wielerkaravaan toevallig in het verkeer bevindt, dient u de aanwijzingen van politie en organisatie op te volgen.

Viro Criterium Cup nu 8 juli in Ronde van Enter

De VIRO Criterium Cup Twente is in 2023 een criteriumreeks over 7 wielerrondes in Twente, met een overkoepelend klassement en een prijzenpot die door ingenieursbureau VIRO beschikbaar wordt gesteld. Er wordt gereden in de klassen Elite/Beloften, Amateurs en Elite (zonder contract).

Na een onderbreking van enkele jaren heeft het bestuur van de Ronde van Enter besloten in 2023 de wedstrijd voor de Amateurs in het programma op te nemen. Dit zijn clubrenners die in de regel uit de regio afkomstig zijn, maar er zullen ook enkele buitenlandse renners aan de start verschijnen.

Enter is de voorlaatste ronde: Hengelo, Almelo, Lonneker, Markelo en Oldenzaal zijn inmiddels geweest. Op 24 Augustus wordt de finale in Borne verreden. Op dit moment is het Jelle Johannink die bij de Elite mannen 1e staat in het Klassement en Maarten van den Berg bij de Amateurs. De Amateurs rijden in Enter 70 km op het parcours in het dorp. De start is om 20.00 uur en de finish wordt rond 22.00 uur verwacht en is het afsluitstuk van een dag wielrennen in Enter.

Ronde van Enter handbikers

Ronde van Enter en Twente uitgebreid met Handbikers

De Ronde van Enter en Twente zijn alweer in volle voorbereiding om op 8 juli a.s. een mooi programma te kunnen aanbieden aan de renners en publiek. Zoals bekend
worden er twee klassiekers gefietst, drie Criteriums (rondje om de kerk) en natuurlijk de Dikke banden en de Loopfietsjes race. Bert Boom zal weer samen met Erik Compagne
een mooi deelnemersveld aan de start brengen van de allerkleinsten. Eén Criterium is een bijzondere en wel een Criterium voor Handbikers, de deelnemers zijn Olympische spelen waardig. De Ronde van Enter streven altijd naar een attractief deelnemersveld. Een bekende deelnemer bij de handbikers is niemand minder dan Marc Mekenkamp, een biker met Enters bloed en deelnemer aan Nationale, Internationale en Wereldbeker wedstrijden. De Klassiekers zijn hier en daar wat aangepast, zodat de deelnemers wat vaker door het dorp fietsen alvorens te finishen. Dit om het voor het publiek wat aantrekkelijker te maken. De amateurs sluiten af, met een een wedstrijd, die geldt voor de Viro cup.

Afscheid Bennie Ezendam

Ook werd er tot grote spijt van de organisaties afscheid genomen van bestuurslid Bennie Ezendam, man van het eerste uur, die bergen werk heeft verzet voor de Ronde. Bennie is er vanaf de oprichting in 2004 bij geweest. Hij werd bedankt met een mooie bos bloemen en een Diner bon door voorzitter Hans Boom. Bennie zal deze editie nog wel wat werk verzetten, maar dan is het klaar.

Programma

12.00 uur Start Klassieker dames
14.45 uur Start Criterium Nieuwelingen
16.15 uur Start Klassieker junioren (m)
16.30 uur Loopfietsjes en Dikkebandenrace
17.30 uur Start Criterium Handbikers
20.00 uur Start Amateurs Viro Cup

Winnaars NK Junioren in Enter

Elmar Abma is de winnaar van het NK Junioren mannen

Zaterdag 2 juli was de dag van het wielrennen in Enter, met als hoogtepunt het NK junioren mannen welke werd uitgevochten in het Twentse land. De organisatie onder aanvoering van Hans Boom had een uitdagende route uitgezet, met hier en daar wat klimmetjes, die het verschil maakten tussen de goede en de allerbeste renners. Gedeputeerde Eddy van Hijum kwam het startschot lossen al was het deze keer niet met een pistool, maar met een bel. Bernard Kobes had Dhr. Van Hijum naar Enter gehaald.

Voor de gedeputeerde was het een welkome break in deze roerige tijden. Het was Elmar Abma die na een mooie sprint als eerste over de streep kwam, net voor Viego Tyssen en Jasper Huitema. De organisatie had alles uit de kast getrokken aan podia en LED walls en dat gaf meer dan voldoen cachet aan de huldigingen van alle winnaars. Speaker Jos Gosselt was op de valreep opgetrommeld om dienst te doen in Enter, omdat de geboekte speaker Jannes Mulder geveld was door Corona. Jos sloeg zich er prima door.

Bij de dames klassieker werd er van meet af aan hard gekoerst, hetgeen zich af en toe vertaalde in flinke valpartijen, die hier en daar toch wel wat breuken tot gevolg hadden en er enkelen voor een behandeling naar het ziekenhuis moesten. Hier was het Alexandra Martin Wallece die met de eerste prijs ging lopen, met Melissa Hofman 2e en Violinde de Breeijen 3e.

Een absoluut hoogtepunt van de dag was wederom de inmiddels befaamde loopfietsjesrace en de Dikkebanden race. Ondanks dat er overal in de regio andere grote evenementen waren georganiseerd zoals o.a. The Battle of the Noabers in Enter zelf, Tot de Nek in de Drek in Vriezenveen en de Triatlon Holten was er in verhouding veel publiek. Veel familieleden van de deelnemers aan alle wedstrijden tezamen met wielrenliefhebbers maakte het dat de Bornerbroekseweg regelmatig vol stond met toeschouwers.

Daarnaast kon het evenement live gevolgd worden via Facebook en Youtube en daar werd door een kleine 480 mensen gebruik van gemaakt. De familie Pinkert was er maar druk mee, met de streamingsdienst, die ook via de site van de KNWU en TwenteFM te volgen was. De organisatie kreeg alle lof van de KNWU betreffende het goed georganiseerde evenement en wie weet komen er nog een keer wat grotere namen naar Enter.

Alle prijswinnaars op een rijtje van de Dikke banden:

groep 3-4 meisjes 1e Roos Welink 2e Esmee Berg en 3e Luus Nijmeyer. Bij de jongens 1e Stef Koster, 2e Lex Oude Groen en 3e Wes Jannink

Groep 5-6 meisjes 1e Saar Nieuwenhuis, 2e Mirthe Maassen van de Brink en 3e Lieke Koster. Bij de jongens 1e Luuk Kosters, 2e Matthijs Maassen van de Brink en 3e Luca Homan

Groep 7-8 meisjes 1e Fabien Lammertink en 2e Isabel Kroeze. Bij de jongens 1e Tiem ten Brinke, 2e Job Markvoort, 3e Job Welink en de aanmoedigingsprijs ging naar Noud Nieuwenhuis.

Winnaars criterium junioren dames 1 Imme Arink, 2 Tessa Kleijn en 3 Silje Bader nieuwelingen dames 1 Hannah Kiers, 2 Eline Jansen en 3e Joelle Eenkhoorn.

Nieuwelingen mannen: 1e Tyler Eyk, 2e Ruud junior Nagengast en 3e Fitz Potter