Historie: Ronde van Twente
Al enkele jaren leefde in 2013 het idee onder een groep Twentse oud-renners om een klassieker voor de jeugd te organiseren. In 2013 was de Ronde van Twente al voorzichtig op de wielerkalender geplaatst, maar door diverse omstandigheden kwam het niet van de grond.
Tijdens de Ronde van Enter in 2013 werd het eerste idee geboren om te gaan samenwerken. De doelen, het stimuleren en faciliteren van het wielrennen voor de jeugd waren immers gelijk en op deze wijze kon aanzienlijk in de kosten, het breekpunt waardoor het niet van de grond kwam. Worden bespaard. De Ronde van Enter stond inmiddels al enkele jaren als een huis en het bestuur was ambitieus iets nieuws te gaan doen.
Verkennende gesprekken in de kantine van AWV De Zwaluwen volgden en er werd een bestuur gevormd bestaand uit Twentse oud-renners en de voorzitter en secretaris van de Ronde van Enter.
Na de nodige sessie om het hele bestuur van de Ronde van Enter ook overtuigd te krijgen van het concept was het Op 16 augustus 2014 dan zover. Een lang programma met eerst overdag de Ronde van Twente en in de avonduren de Ronde van Enter. Strikt gescheiden organisaties ook met elk een eigen cultuur en aanpak. De Ronde van Twente van meet af aan als zeer serieus wielerevenement en de Ronde van Enter met ook aandacht voor ludieke zaken en het bouwen van een feestje in het dorp.
Lange en intensieve dagen voor de organisaties, maar het was meteen een daverend succes. In de volgende jaren werd verder geborduurd op dit concept. Na het eerste jaar op eigen financiële benen werd voor de Ronde van Twente de samenwerking gevonden met de Ronde van Overijssel waardoor gezamenlijk sponsors konden worden benaderd en subsidies van de overheid konden worden verworven.
In de loop van de tijd zijn de beide besturen naar elkaar toe gegroeid, mede door de minimale mutaties in de besturen. Al geruime tijd opereren we in feite als één organisatie. Na de pauzeperiode door corona van 2 jaar is het moment nu ook aangebroken alles onder één naam de Ronde van Twente te organiseren met één bestuur, één website enzovoort.